Celerová polévka se smetanou a krutony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Celer bulvový
  • 20.93 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Rohlíky bílé
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1.2 l Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 351 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 584 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 123.7 mg
  • Draslík 312.2 mg
  • Vláknina 3435.3 mg
  • Vitamín A 3435.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Celer opláchneme, oloupeme a nakrájíme na nudličky, petrželovou nať nasekáme najemno. Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle.

  • 2

    Celer osmažíme na polovině másla.

  • 3

    Z mouky a zbylého másla usmažíme světlou jíšku, do které zašleháme vývar a na mírném plameni vaříme zhruba 15 minut. Poté do polévky vmícháme osmažený celer a povaříme. Na závěr necháme v polévce prohřát smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek. Polévku ale již nevaříme, aby se žloutek nesrazil. Před podáváním vmícháme petrželovou nať.

  • 4

    Polévku servírujeme s krutony.

Komentáře k receptu