Vařená vejce se studenou kořeněnou omáčkou
Suroviny
- 160 g Ředkvička
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 8 ks Vejce slepičí
- 4 ks Okurky nakládané
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 758 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 68 g
- Sodík 4401 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 813.3 mg
- Draslík 355.1 mg
- Vláknina 9563.7 mg
- Vitamín A 9563.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 5.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a podélně překrojíme. Půlky vajec klademe řeznou stranou na dezertní talíře. Omyté ředkvičky pokrájíme na plátky, okurky nakrájíme do vějířků, petrželovou nať nasekáme na jemno.
-
2
Vejce na talířích přelijeme smetanovou omáčkou, posypeme petrželovou natí, obložíme plátky ředkviček, vějířky okurek a podáváme.
-
3
Omáčku připravíme svařením smetany se žloutky, solí a hladkou moukou ve vodní lázni. Pečlivě šleháme, až omáčka zhoustne. Poté omáčku odstavíme, za občasného míchání ji necháme vychladnout. Z zašleháme do ní olej, hořčici, citronovou šťávu, pepř a chilli koření.