Špenát z jarních kopřiv
Suroviny
- 250 g Kopřiva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.02 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 255 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 15 g
- Sodík 324 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 273.1 mg
- Draslík 609.9 mg
- Vláknina 19705.3 mg
- Vitamín A 19705.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do síta a přelijeme 2 l vařící vody. Necháme je okapat, potom kopřivy pomeleme spolu s oloupaným česnekem na masovém strojku.
-
2
Cibuli oloupeme, drobně ji pokrájíme a v rendlíku zpěníme na másle. Přidáme pomleté kopřivy, sůl, pepř, muškátový oříšek, mletý zázvor a pod pokličkou kopřivy krátce podusíme.
-
3
V hrnečku si dohladka vymícháme ve smetaně mouku. Když jsou kopřivy vydušené z vlastní šťávy, přimícháme smetanu s moukou a za stálého míchání přidáme vajíčka. Vaříme asi 2 minuty, dochutíme solí a podáváme.