Slepice s křenovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Křen
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 5 g Bobkový list
- 5 g Pepř černý celý
- 30 g Petržel kudrnka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1.5 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 38 g
- Sodík 364 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 240.8 mg
- Draslík 894.6 mg
- Vláknina 9429.5 mg
- Vitamín A 9429.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slepici očistíme, umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přidáme oloupaný celý česnek a cibuli, očištěnou a také celou zeleninu - mrkev, celer, petržel, vložíme bobkové listy, svazek petržele kudrnky, který stáhneme nití, celý pepř a všechny suroviny pod poklici vaříme 40 minut doměkka. Měkkou zeleninu z polévky vybereme, nakrájíme na malé kousky, necháme stranou. Polévku přecedíme, vložíme do ní zpátky slepici, hrnec položíme zpět na sporák, přikryjeme poklici a vaříme ještě přibližně 70 minut.
-
2
Uvařenou slepici vyndáme z polévky, nakrájíme na větší kousky a zatím necháme stranou. V pánvi zahřejeme máslo, vysypeme do něj mouku, chvilku za stálého míchání smažíme, potom zalijeme 3 dl vývaru ze slepice a zásmažku vylijeme do polévky, stálým mícháním povaříme, aby polévka zhoustla na hladkou omáčku, do které vložíme uvařenou a nakrájenou zeleninu, uvařené a na kousky nakrájené maso ze slepice, zamícháme, vylijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem, podle chuti pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jemně nastrouhaný křen, hrnec s omáčkou vrátíme na sporák, za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme ještě asi 10 minut, aby se spojily chutě.
-
3
Připravenou omáčku necháme chvilku pod poklici a potom porcujeme na talíře.