Pečená koleda s mletým uzeným
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka polohrubá
- 300 g Uzené maso vařené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 76 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 225.4 mg
- Draslík 102.9 mg
- Vláknina 4493 mg
- Vitamín A 4493 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme k ní celé vajíčko, žloutek, rozpuštěné vlažné máslo, 2 lžíce smetany, sůl, pepř a dobře vypracujeme těsto. Na vále těsto vyválíme na tenkou placku a několikrát ji přeložíme. zabalíme je do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny v chladničce.
-
2
Mezitím si pomeleme uzené vařené maso. Těsto po 2 hodinách na vále znovu rozválíme na sílu asi 1 cm, nakrájíme z něj obdélníčky přibližně 9 x 7 cm. Do středu dáme lžíci pomletého masa, těsto spojíme a vytvarujeme z něj vajíčka.
-
3
Pečící plech potřeme 1 lžicí sádla, "vajíčka" poskládáme na plech, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, na několika místech těsto vždy propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 30-35 minut dozlatova.
-
4
Pečenou koledu s uzeným podáváme teplou i studenou.