Špízy zvané saté
Suroviny
- 800 g Kuřecí prsa
- 400 ml Kokosové mléko
- 240 ml Ocet rýžový
- 280 ml Arašídová omáčka
- 120 ml Olej sezamový
- 4 kávová lžička Kari pasta červená
- 8 kávová lžička Citronová tráva
- 2 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
- 4 ks Okurka salátová
- 1 špetka Cukr krupice
- 8 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 73 g
- Sodík 2107 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 128 mg
- Draslík 2060.3 mg
- Vláknina 52140 mg
- Vitamín A 52140 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na asi 1 cm silné proužky.
-
2
Vytvoříme si marinádu. V misce smísíme červenou kari pastu s kokosovým mlékem, přimícháme špetku cukru, část citronové trávy, 4 polévkové lžíce rybí omáčky a také 4 polévkové lžíce sezamového oleje. Vložíme do misky maso tak, aby bylo v marinádě úplně ponořené. Necháme asi 20 minut marinovat.
-
3
Každý proužek masa zvlášť vyjmeme z marinády a na špejli ho napíchneme tak, aby třetina špejle byla volná a napíchnutým masem se dalo snadno manipulovat. Odložíme stranou.
-
4
Do misky s marinádou vlijeme olej, promícháme a roztokem polijeme vytvořené špízy.
-
5
Omyjeme okurky a okrájíme z nich slupky. Potom je podélně rozřízneme, vydlabeme semena a zbytek dužiny rozporcujeme na tenké plátky.
-
6
V misce smísíme sambalovou omáčku, zbytek citronové trávy, rýžový ocet a zbylou rybí omáčku. Vše dobře promícháme. Do směsi přimícháme plátky okurek. Necháme asi 20 minut uležet.
-
7
Ve větším hrnci si rozehřejeme arašídovou omáčku. Rozpálíme si wok a špízy v něm orestujeme ze všech stran po dobu přibližně 6 minut.