Špízy zvané saté

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 66 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Kuřecí prsa
  • 400 ml Kokosové mléko
  • 240 ml Ocet rýžový
  • 280 ml Arašídová omáčka
  • 120 ml Olej sezamový
  • 4 kávová lžička Kari pasta červená
  • 8 kávová lžička Citronová tráva
  • 2 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
  • 4 ks Okurka salátová
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 8 polévková lžíce Omáčka rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1094 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 2107 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 128 mg
  • Draslík 2060.3 mg
  • Vláknina 52140 mg
  • Vitamín A 52140 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na asi 1 cm silné proužky.

  • 2

    Vytvoříme si marinádu. V misce smísíme červenou kari pastu s kokosovým mlékem, přimícháme špetku cukru, část citronové trávy, 4 polévkové lžíce rybí omáčky a také 4 polévkové lžíce sezamového oleje. Vložíme do misky maso tak, aby bylo v marinádě úplně ponořené. Necháme asi 20 minut marinovat.

  • 3

    Každý proužek masa zvlášť vyjmeme z marinády a na špejli ho napíchneme tak, aby třetina špejle byla volná a napíchnutým masem se dalo snadno manipulovat. Odložíme stranou.

  • 4

    Do misky s marinádou vlijeme olej, promícháme a roztokem polijeme vytvořené špízy.

  • 5

    Omyjeme okurky a okrájíme z nich slupky. Potom je podélně rozřízneme, vydlabeme semena a zbytek dužiny rozporcujeme na tenké plátky.

  • 6

    V misce smísíme sambalovou omáčku, zbytek citronové trávy, rýžový ocet a zbylou rybí omáčku. Vše dobře promícháme. Do směsi přimícháme plátky okurek. Necháme asi 20 minut uležet.

  • 7

    Ve větším hrnci si rozehřejeme arašídovou omáčku. Rozpálíme si wok a špízy v něm orestujeme ze všech stran po dobu přibližně 6 minut.

Komentáře k receptu