Severský koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 125 g Cukr krupice
  • 125 g Rýžová moučka
  • 5 g Tresť mandlová
  • 30 g Cukr moučkový
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 g Sůl
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Džem rybízový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 531 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 208 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 76.6 mg
  • Draslík 29.3 mg
  • Vláknina 2837.5 mg
  • Vitamín A 2837.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: do mísy nasypeme mouku a sůl, vpracujeme do ní máslo a rostlinný tuk, až vznikne drobenka. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké hladké těsto. Zabalíme je do fólie a chladíme 30 minut.

  • 2

    Formu na koláč vymažeme tukem. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a rozložíme ho do formy. Odkrojky uchováme.

  • 3

    Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a mícháme asi 1 minutu. Sejmeme ze sporáku, necháme trochu vychladnout a pak vmícháme vejce, rýžovou moučku a mandlovou tresť.

  • 4

    Dno těsta ve formě potřeme džemem a nalijeme na ně mandlovou hmotu.

  • 5

    Vyválíme zbytky těsta a nakrájíme z nich pruhy dlouhé jako koláč. Upravíme je na mlékem navlhčený koláč jako mřížku.

  • 6

    Pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 200 °C , až náplň nabude a je pružná na dotek. Pokud koláč na povrchu příliš tmavne, přikryjeme jej volně fólií.

  • 7

    Koláč vyjmeme z trouby, pocukrujeme a podáváme teplý nebo studený.

Komentáře k receptu