Severský koláč
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 125 g Cukr krupice
- 125 g Rýžová moučka
- 5 g Tresť mandlová
- 30 g Cukr moučkový
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 g Sůl
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Džem rybízový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 531 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 26 g
- Sodík 208 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 76.6 mg
- Draslík 29.3 mg
- Vláknina 2837.5 mg
- Vitamín A 2837.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: do mísy nasypeme mouku a sůl, vpracujeme do ní máslo a rostlinný tuk, až vznikne drobenka. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké hladké těsto. Zabalíme je do fólie a chladíme 30 minut.
-
2
Formu na koláč vymažeme tukem. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a rozložíme ho do formy. Odkrojky uchováme.
-
3
Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a mícháme asi 1 minutu. Sejmeme ze sporáku, necháme trochu vychladnout a pak vmícháme vejce, rýžovou moučku a mandlovou tresť.
-
4
Dno těsta ve formě potřeme džemem a nalijeme na ně mandlovou hmotu.
-
5
Vyválíme zbytky těsta a nakrájíme z nich pruhy dlouhé jako koláč. Upravíme je na mlékem navlhčený koláč jako mřížku.
-
6
Pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 200 °C , až náplň nabude a je pružná na dotek. Pokud koláč na povrchu příliš tmavne, přikryjeme jej volně fólií.
-
7
Koláč vyjmeme z trouby, pocukrujeme a podáváme teplý nebo studený.