Omáčka maltézská
Suroviny
- 100 g Šunka dušená
- 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 0.5 ks Citronová šťáva
- 0.5 ks Pomerančová šťáva
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 šálek Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 52 g
- Sodík 64883 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 173.4 mg
- Draslík 367.9 mg
- Vláknina 5131.7 mg
- Vitamín A 5131.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.
-
2
Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.
-
3
Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.
-
4
Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.
-
5
Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.
-
6
Na závěr smícháme 2 díly základní ochucené majonézy s 1 dílkem neslazené ušlehané smetany.
-
7
Do takto připravené majonézy vmícháme šunku velmi jemně nasekanou, šťávu z citrónu a pomeranče, špetku pepře a vše řádně rozmícháme.