Telecí řízky se šalvějovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Telecí kýta
- 250 g Hříbky čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Víno bílé
- 1.5 dl Bujón houbový
- 2 dl Smetana zakysaná 15%
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 39 g
- Sodík 474 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 131 mg
- Draslík 820.2 mg
- Vláknina 2690 mg
- Vitamín A 2690 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí řízky nařezané přes vlákno omyjeme, osušíme, z každé strany je osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem.
-
2
Očistíme, omyjeme jarní cibulky a pokrájíme je na tenké kroužky. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Šalvěj omyjeme a lístky nakrájíme na nudličky.
-
3
V hlubší pánvi rozpálíme olej s máslem a řízky zprudka orestujeme dozlatova. Restujeme je po 1,5-2 minutách z každé strany. Vyjmeme je z omastku a na ten samý omastek dáme cibulku s hříbky a osmažíme je dozlatova. Přimícháme šalvěj, přilijeme houbový bujon, bílé víno, promícháme a krátce asi 2 minuty povaříme. Nakonec přimícháme sladkou a hustou zakysanou smetanu, kterou jsme si rozšlehali. Omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a odstavíme z plotny.
-
4
Řízky upravíme na talíře, přelijeme houbovou omáčku a podáváme.