Francouzský slaninový koláč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 60 g
- Sodík 1226 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 229.4 mg
- Draslík 177.3 mg
- Vláknina 1134 mg
- Vitamín A 1134 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, soli, másla a vody připravíme těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na 30 minut chladit.
-
2
Na vále poprášeném moukou těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Těsto na dně propícháme vidličkou.
-
3
Těsto překryjeme pečicím papírem a vyplníme fazolemi. Připravený korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 220 °C.
-
4
Na posledních 10 minut odstraníme fazole a papír.
-
5
Zatím si uděláme náplň: na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli a kostičky slaniny a za občasného míchání je zvolna smažíme, až cibule zezlátne a slanina je křupavá.
-
6
Směsí cibule a slaniny naplníme korpus a zasypeme strouhaným sýrem. Rozšleháme vejce se smetanou, dochutíme pepřem a solí. Směs vlijeme na korpus.
-
7
Při 180 °C koláč pečeme 25–30 minut, náplň by měla být dozlatova pečená a tuhá. Koláč podáváme teplý.