Bačovský bramborový závin s klobásou
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 320 g Zelí kysané
- 200 g Klobása uzená
- 150 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Sýr holandského typu jemné plátky
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Mouka pšeničná hrubá
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 8 g
- Sodík 145 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 49.1 mg
- Draslík 297.3 mg
- Vláknina 4669.4 mg
- Vitamín A 4669.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, uvaříme ve vodě ve slupce, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Do druhé misky nastrouháme tvrdý sýr Eidam a připravíme si plátky sýru holandského typu s klobásou.
-
2
V míse nastrouhané brambory smícháme se solí, 1 vejcem a hladkou moukou. Promíchané těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál a rukama ho dobře propracujeme. Pod těsto si dáme pečící papír a válečkem rozválíme těsto o síle asi 1 cm. Na plát těsta rozložíme plátky "holandského" sýra, na něj položíme za sebou 2 klobásy a pomocí pečícího papíru závin svineme. Pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 15 - 20 minut při 200°C, pak závin potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a nastrouhaným Eidamem a závin dopečeme (přibližně 10 minut), až je kůrka zlatá.
-
3
Závin nakrájíme na porce a podáváme s kysaným zelím.