Tvarohové koláčky s povidly
Suroviny
- 100 g Povidla švestková
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 250 g Tvaroh měkký
- 10 g Máslo jihočeské
- 100 g Rozinky tmavé
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.04 dl Rum
- 0.29 dl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 7 g
- Sodík 157 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 75.6 mg
- Draslík 285.8 mg
- Vláknina 3937.2 mg
- Vitamín A 3937.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 125 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrníčku nalijeme mléko, které zahřejeme na vlažné, dáme do něho droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do větší mísy vysypeme mouku, posypeme vanilkovým cukrem, kypřícím práškem, promícháme, rozklepneme 2 ks syrové vejce, vlijeme rum, přidáme 3 lžíce cukru, špetku soli, vlijeme kvásek, rozpuštěné máslo a rukama, anebo kuchyňským robotem vypracujeme středně tuhé a hladké nelepivé těsto, které dáme na teplé místo vykynout 30 minut.
-
2
Vál posypeme hladkou moukou a na něj vyndáme vykynuté těsto z mísy. Rukama prohněteme, rozválíme na přibližně 2 cm vysokou placku a kolečkovou formou, anebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Na každé položíme tvaroh a pomocí prstů kolečko zabalíme. Poskládáme je na olejem vymazaný plech, uzavřenou částí dolů. Na každém kolečku uděláme důlek, do kterého položíme lžičku povidel.
-
3
Necháme ještě 10 minut vykynout na plechu, potřeme rozkvedlaným vejcem a vložíme do horké trouby, kde je pečeme 30 minut.
-
4
Dozlatova upečené koláčky posypeme moučkovým cukrem.
-
5
Naplň: v misce utřeme tvaroh s cukrem, přidáme hrozinky, promícháme a plníme koláče.