Švestkové vařené buchty
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná hrubá
- 800 g Švestky
- 20 g Droždí
- 100 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- 150 g Perník
- 250 g Tvaroh tvrdý na strouhání
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 l Voda pitná
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 618 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 22 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 97.3 mg
- Draslík 209.6 mg
- Vláknina 5822.2 mg
- Vitamín A 5822.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 163.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 20 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Omyté čerstvé (nečervavé) švestky necháme osušit.
-
2
Do mísy si dáme 600g prosáté hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo (50 g), špetku soli, promícháme, přidáme kvásek a postupně plnotučné mléko 1 - 2 dl a dobře těsto zpracujeme, těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple vykynout přibližně 30 minut.
-
3
Do většího hrnce si dáme vařit 3 litry vody s 1/2 lžičkou mořské soli. Do jedné misky si nastrouháme perník, do druhé si připravíme hrudkovitý tvaroh a v malém kastrolku si rozpustíme máslo.
-
4
Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm a každou švestku zabalíme (v dlaních vyválíme kuličky).
-
5
Švestkové buchty házíme do vařící vody, pomalu je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme postupně 2 - 3 dávky.
-
6
Když knedlíky vyplavou napovrch při mírné teplotě je vaříme podle velikosti 3 - 5 minut. Uvařené buchty vyjmeme děrovanou naběračkou z vody, dáme je na talíře, každou porci posypeme tvarohem, práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.