Slané sejráky s tvrdým sýrem
Suroviny
- 250 g Mouka polohrubá
- 50 g Droždí
- 180 g Hera
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Gouda
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl mořská
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 25 g
- Sodík 376 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 51.6 mg
- Draslík 185.9 mg
- Vláknina 2530 mg
- Vitamín A 2530 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 156 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 50 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr Gouda.
-
2
Do jiné mísy si dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, vejce, rozpuštěnou vlahou Heru, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme, pokud by bylo těsto tuhé, přidáme mléko (1 dl - 2.5 dl), těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Poprášíme ho moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme ho v teple vykynout přibližně 30 - 45 minut.
-
3
Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme 1/4 nastrouhaného sýru, těsto přeložíme, znovu vyválíme a posypeme 2/4 nastrouhaného sýru. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a formičkou o průměru přibližně 4 - 5 cm vykrojíme koláčky, které poklademe na plech, vyložený pečícím papírem, asi 2 cm od sebe. Koláčky potřeme rozšlehaným a mořskou solí osoleným vajíčkem, na každý dáme malý kopeček nastrouhaného sýru. Necháme je 10-15 minut kynout, až pak je dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
-
4
Podáváme je vychladlé.