Zeleninová polévka s čerstvým sýrem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 300 g Cibulka jarní
- 150 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 cl Kmínka - Akvavit
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Sýr Lučina - termizovaný
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 22 g
- Sodík 838 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 197.1 mg
- Draslík 1033.3 mg
- Vláknina 16819.2 mg
- Vitamín A 16819.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.9 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme kopr, otrháme lístky a odložíme na ozdobení polévky.
-
2
V hrnci na másle cibuli s česnekem zpěníme, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 5 minut.
-
3
V misce si vymícháme 4 lžíce čerstvého sýru (žervé) se 3 lžícemi bílého jogurtu a 2 cl Akvavitu a přimícháme 2 žloutky.
-
4
Směs vmícháme do polévky, kterou dochutíme solí a pepřem.
-
5
Porce polévky ozdobíme koprem a podáváme.
-
6
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
8
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
9
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
10
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
11
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.