Zeleninová polévka s čerstvým sýrem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 300 g Cibulka jarní
  • 150 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 cl Kmínka - Akvavit
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Sýr Lučina - termizovaný
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Jogurt bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 838 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 197.1 mg
  • Draslík 1033.3 mg
  • Vláknina 16819.2 mg
  • Vitamín A 16819.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.9 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme kopr, otrháme lístky a odložíme na ozdobení polévky.

  • 2

    V hrnci na másle cibuli s česnekem zpěníme, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 5 minut.

  • 3

    V misce si vymícháme 4 lžíce čerstvého sýru (žervé) se 3 lžícemi bílého jogurtu a 2 cl Akvavitu a přimícháme 2 žloutky.

  • 4

    Směs vmícháme do polévky, kterou dochutíme solí a pepřem.

  • 5

    Porce polévky ozdobíme koprem a podáváme.

  • 6

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 7

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 8

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 9

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 10

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 11

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu