Humrový medový bujon
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 700 g Humr
- 250 g Jogurt bílý smetanový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 1 polévková lžíce Asijská omáčka
- 3 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1619 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 211 g
- Sodík 2639 mg
- Bílkoviny 383 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 1741.3 mg
- Draslík 981.1 mg
- Vláknina 29738.4 mg
- Vitamín A 29738.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 108.1 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 1 lžíci asijské omáčky.
-
2
Omytou řeřichu pokrájíme nadrobno.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. Zmírníme teplotu, pro zjemnění chuti přimícháme 1 lžíci rýžového vína a dochutíme solí a pepřem.
-
4
Porce medového bujonu podáváme posypané řeřichou.
-
5
Humrový bujon [30179]:
-
6
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
-
7
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
-
9
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
-
10
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.