Krémová polévka s platýzem
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 600 g Platýz - filety
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Kapary
- 3 polévková lžíce Smetana jihočeská zakysaná15%
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 906 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1718 mg
- Bílkoviny 72 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 221 mg
- Draslík 1734.4 mg
- Vláknina 8246 mg
- Vitamín A 8246 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme 600 g filetů z platýze, pokrájíme na menší kousky a pokapeme citronovou šťávou.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mletý bílý pepř a vložíme na něj kousky platýze, které krátce podusíme, pak přilijeme 0.5 litru bujonu z mušlí a 0.5 litru bílého vína. Dochutíme solí, mletým novým kořením a vaříme 5-6 minut.
-
3
Do misky dáme 2 lžíce kaparů, 3 lžíce zakysané smetany a 1 žloutek. Směs vymícháme a pomalu ji po částech přidáváme do polévky.
-
4
Necháme přejít varem, přidáme omytou drobně pokrájenou pažitku a podáváme.
-
5
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
6
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
7
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
8
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
9
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
10
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.