Éclairs s jogurtem a bobulovým ovocem
Suroviny
- 100 g Mouka polohrubá
- 5 g Sůl
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 300 g Jogurt bílý
- 200 g Smetana 12% (konzumní)
- 100 g Rybíz červený
- 100 g Maliny
- 200 g Jahody zahradní
- 40 ml Likér pomerančový
- 125 ml Voda pitná
- 6 ks Želatina
- 2 ks Pomeranče
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 20 g
- Sodík 621 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 164.4 mg
- Draslík 551 mg
- Vláknina 14050 mg
- Vitamín A 14050 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 99.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze 125 ml vody, mouky, soli a másla připravíme těsto. Přidáme 1 vejce, necháme zchladnout a zapracujeme zbývající vejce. Troubu rozehřejeme na 225 °C.
-
2
Těstem naplníme cukrářský sáček a na pomoučený plech nastříkáme asi 4 cm dlouhé pásky, vždy 2 vedle sebe.
-
3
Pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 175 °C a pečeme ještě 20 minut. Vyjmeme, pečivo vodorovně rozkrojíme a necháme vychladnout.
-
4
Na krém dáme nabobtnat želatinu. Pomeranč omyjeme, dosucha otřeme a nastrouháme kůru. Vylisujeme pomerančovou šťávu a s cukrem ji svaříme na sirup. Přidáme kůru a v horkém sirupu rozpustíme vymačkanou želatinu. Přimícháme likér a za občasného promíchání necháme vychladnout a poté vmícháme jogurt. Dotuha ušleháme smetanu a přimícháme ji do želírujícího krému. Krémem naplníme cukrářský sáček a hmotu nastříkáme na spodní půlku pečiva.
-
5
Ovoce očistíme, opláchneme, necháme okapat a pečivo potřené krémem jím obložíme. Přiložíme vrchní polovinu.