Sýrová omáčka s hruškami a noky
Suroviny
- 500 g Brambory
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 3 g Muškátový oříšek
- 250 g Smetana 12% (konzumní)
- 150 g Sýr Gorgonzola
- 25 g Ovesné vločky
- 60 g Mouka bramborová
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 ml Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Hrušky
- 4 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1073 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 155.1 mg
- Draslík 654.4 mg
- Vláknina 12559 mg
- Vitamín A 12559 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 72.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a prolisujeme. Smícháme se škrobovým práškem, s vločkami a se žloutkem, okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vytvarujeme asi 3 cm silný váleček a rozkrájíme jej na 1 cm silné plátky. Jednotlivé plátky vidličkou lehce zploštíme. Uvedeme do varu dostatečné množství vody, řádně osolíme a noky vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Na omáčku zahřejeme smetanu a necháme v ní roztavit sýr. Hrušku omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme jaderník a dužinu nakrájíme na úzké klínky. Vložíme do omáčky a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Noky scedíme, na talíři je přelijeme omáčkou a posypeme majoránkou.