Hovězí srdce na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Citrony
  • 50 g Hořčice
  • 1000 g Hovězí srdce
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Ocet kvasný lihový
  • 30 g Sůl
  • 100 g Tuk
  • 30 g Cukr krupice
  • 250 g Zelenina kořenová
  • 3 g Divoké koření celé
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 374 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1280 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 153.5 mg
  • Draslík 309.2 mg
  • Vláknina 2925 mg
  • Vitamín A 2925 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí srdce očistíme od žilek a blan, rozkrojíme na polovinu a v tekoucí vodě dobře propereme.

  • 2

    Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme lehce na tuku. Přidáme srdce, sůl, divoké koření a omytý, na plátky nakrájený citron. Mírně podlijeme vlažnou vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení srdce obracíme a doléváme teplou vodou.

  • 3

    Měkké srdce vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, přilijeme mléko a vlažnou vodu a dobře rozšleháme. Nejméně 20 minut zvolna vaříme.

  • 4

    Během varu přidáme hořčici a smetanu, omáčku dochutíme octem, přisladíme, přisolíme, procedíme a ještě krátce povaříme.

  • 5

    Při podávání srdce krájíme na tenčí plátky a přeléváme je omáčkou.

Komentáře k receptu