Hovězí srdce na smetaně
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Citrony
- 50 g Hořčice
- 1000 g Hovězí srdce
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Ocet kvasný lihový
- 30 g Sůl
- 100 g Tuk
- 30 g Cukr krupice
- 250 g Zelenina kořenová
- 3 g Divoké koření celé
- 200 ml Mléko polotučné
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 374 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1280 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 153.5 mg
- Draslík 309.2 mg
- Vláknina 2925 mg
- Vitamín A 2925 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí srdce očistíme od žilek a blan, rozkrojíme na polovinu a v tekoucí vodě dobře propereme.
-
2
Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme lehce na tuku. Přidáme srdce, sůl, divoké koření a omytý, na plátky nakrájený citron. Mírně podlijeme vlažnou vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení srdce obracíme a doléváme teplou vodou.
-
3
Měkké srdce vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, přilijeme mléko a vlažnou vodu a dobře rozšleháme. Nejméně 20 minut zvolna vaříme.
-
4
Během varu přidáme hořčici a smetanu, omáčku dochutíme octem, přisladíme, přisolíme, procedíme a ještě krátce povaříme.
-
5
Při podávání srdce krájíme na tenčí plátky a přeléváme je omáčkou.