Plněný věnec s bílkovou polevou
Suroviny
- 1 kostka Droždí
- 450 g Mouka polohrubá
- 115 g Máslo čerstvé
- 65 g Ořechy vlašské
- 200 g Cukr krupice
- 170 g Cukr moučkový
- 175 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1176 kcal
- Sacharidy 186 g
- Tuky 41 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 184 g
- Cholesterol 192.8 mg
- Draslík 510.8 mg
- Vláknina 11398 mg
- Vitamín A 11398 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 305 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme máslem.
-
2
V míse smícháme droždí s vlažným mlékem, necháme odstát. Poté vmícháme vejce, sůl, 115 gramů cukru, vanilkový cukr a mouku. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, dáme ve fólii asi na patnáct minut do lednice vychladit.
-
3
V mezičase mezi pergamenovými papíry rozválíme změklé máslo na velikost 15x10 centimetrů. Vychlazené těsto rozválíme do velikosti asi 30x20 centimetrů, na ně položíme máslový plát a přeložíme. Těsto řádně v krajích zmáčkneme a rozválíme opět na velikost 30x20 centimetrů. Obdélník složíme natřikrát a dáme opět do chladničky. Rozvalování se skládáním těsta opakujeme nejlépe třikrát. Po každém rozválení dáme těsto opět ve fólii na patnáct do chladničky. Po posledním rozválení necháme těsto v chladničce hodinu a půl.
-
4
V mezičase připravíme náplň. Smícháme cukr (nejlépe hnědý), skořici a usekané ořechy. Hrst ořechů necháme stranou na posypání.
-
5
Těsto rozválíme na obdélník, střed namažeme náplní a těsto zarolujeme. Na plechu z těsta uděláme kruh, jehož konce pečlivě spojíme. Těsto přikryjeme a necháme asi čtyřicet minut na teple kynout.
-
6
Do vykynutého těsta uděláme nožem zářezy, potřeme je rozšlehaným žloutkem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi čtyřicet minut, dokud věnec nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním zdobíme bílkovou polevou a sekanými ořechy.