Ulutma
Suroviny
- 250 g Ořechy vlašské
- 60 g Máslo čerstvé
- 500 g Listové těsto
- 800 g Cukr krupice
- 100 g Mandle
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 ks Citrony
- 8 ks Vejce slepičí
- 5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Krupice dětská
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 28 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 136.5 mg
- Draslík 163.4 mg
- Vláknina 5200.2 mg
- Vitamín A 5200.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme 60 g másla a 200 g cukru, postupně přimícháme 8 žloutků, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 250 g pomletých ořechů a prosátou hladkou mouku a krupici. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z 8 bílků.
-
2
Listové těsto si rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále každý díl vyválíme na tenký plát o rozměrech pečicího plechu. Na olejem vymazaný plech položíme jeden plát těsta, na který rozetřeme vyšlehané ořechové těsto a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Takto připravený koláč pokrájíme ostrým nožem na trojúhelníky, ale nedokrojíme až na dno. Plech s koláčem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200°C. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 170°C a dopečeme. Upečená ulutma by měla mít zlatohnědou kůrku.
-
3
Po upečení necháme moučník vychladnout a polijeme ho hustým sirupem, který jsme si uvařili z 5 dl vody, 2 lžic citronové šťávy a 800 g cukru. Politou ulutmu posypeme rozsekanými mandlemi a necháme ztuhnout.
-
4
Porce krájíme na předem označené trojúhelníky a podáváme k černé kávě.