Savojský sýrový koláč
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Listové těsto
- 400 g Sýr Ementál (Primátor)
- 300 g Šunka uzená
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sýr Niva (Rokfór)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1144 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 88 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 147.3 mg
- Draslík 16.2 mg
- Vláknina 3105.8 mg
- Vitamín A 3105.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listové těsto rozválíme na obdélník, vložíme na plech a okraje mírně vyzvedneme. Upečeme ve vyhřáté troubě.
-
2
Na upečený korpus rozložíme šunku, přelijeme připravenou omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem.
-
3
Pokrm zapečeme v troubě dozlatova.
-
4
Příprava omáčky: Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji smetanou a prošleháme. Povaříme asi 15 minut, vsypeme nasekanou petrželku, okořeníme špetkou muškátu a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.