Holandské mikulášské perníčky
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 120 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Anýz mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 11 g
- Sodík 28 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 51.6 mg
- Draslík 23.8 mg
- Vláknina 2095 mg
- Vitamín A 2095 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse třeme máslo s cukrem do pěny, přisypáváme polovinu mouky a přidáme špetku soli. Postupně přidáváme zbylou mouku a přisypeme mleté koření. Vznikne hrudkovité těsto - drobenka. Přidáme tekutý med, žloutek a přiléváme mléko. Vypracujeme tužší těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladu.
-
2
Z těsta vytvarujeme stejně velké kuličky, které urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a každou kuličku ještě shora i ze stran zmáčkneme. Vzniknou trochu neforemné kostky, typické pro holandské mikulášské perníčky.
-
3
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut - perníčky při pečení nezvětší objem, těsto neobsahuje kypřidlo.