Medová grilovaná žebírka s pivní marinádou
Suroviny
- 200 g Med včelí
- 600 g Chléb slunečnicový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Chilli paprička
- 5 ks Paprika červená
- 4 stroužek Česnek
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 l Bujón hovězí
- 5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 1 dl Víno červené
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1.9 kg Vepřová žebra
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 4 polévková lžíce Koření grilovací
- 2 polévková lžíce Olej chilli
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 3 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
- 2 polévková lžíce Sójová omáčka Kikkoman
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1974 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 120 g
- Sodík 25150 mg
- Bílkoviny 93 g
- Uhlovodany 109 g
- Cholesterol 311.8 mg
- Draslík 1537.3 mg
- Vláknina 21565.2 mg
- Vitamín A 21565.2 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96 mg
- Vitamín E 9.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme pivní marinádu. Do hrnce nalijeme silný hovězí bujón, černé pivo, 4 lžíce grilovacího koření, 4 prolisované stroužky česneku, lžíci třtinového cukru, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 lžičky soli a 1 lžičku čerstvě pomletého pepře. Vše promícháme a povaříme asi 3 minuty. Poté marinádu dáme vychladit.
-
2
Omyjeme a osušíme vepřová žebírka, která vložíme do marinády na 24 hodin.
-
3
Po 24 hodinách žebírka v marinádě uvaříme doměkka (vaříme je přibližně hodinu). V misce si smícháme slunečnicový, chilli olej a sladkou papriku.
-
4
Gril rozpálíme na 160°C-200°C a žebírka za častého potírání zbylým ochuceným olejem potíráme a grilujeme do zlatočervena.
-
5
4-5 červených paprik omyjeme a osušíme. V grilu je opečeme téměř dohněda, poté je sloupneme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a pokrájené dáme do mixéru. Přidáme k nim tekutý med, 1 dl červeného vína, po 2 lžicích rajský protlak se sójovou omáčkou, prolisovaný česnek, chilli papričku, kterou jsme omyli a zbavili semínek. Podle chuti přidáme sůl a cukr. Vše rozmixujeme dohladka, poté omáčku nalijeme do rendlíku a povaříme 2 minuty.
-
6
Ke grilovaným žebírkům podáváme medovou omáčku a chléb.