Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu
Suroviny
- 50 g Maliny
- 100 ml Džus broskvový
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sezam - semena
- 4 ks Meruňky
- 2 ks Ořechy vlašské
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Švestky
- 2 ks Bazalka
- 0.25 ks Chilli paprička
- 2 ks Hrušky
- 2 ks Ryngle
- 2 ks Máta
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 1 špetka Koriandr mletý
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 37 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 745.6 mg
- Vláknina 19958.3 mg
- Vitamín A 19958.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé meruňky důkladně omyjeme, odstraníme pecky, dužinu pokrájíme na malé kousky. Přemístíme do kastrůlku, přidáme kousek chilli papričky, mletý koriandr, 100 ml vody, přivedeme k varu a přibližně 10 - 15 minut povaříme. Poté papričku vyjmeme a meruňky v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence.
-
2
Broskvový džus rozmícháme s medem, vlime do pánve a necháme zredukovat na polovinu množství. Přisypeme na jemno nastrouhané ořechy, přidáme meruňky, propasírované přes husté síto.
-
3
Rajčata opláchneme, očistíme, rozkrojíme podélně, poté ještě na malé klínky. V misce je promícháem s olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, i se slupkou je pokrájíme na plátky široké cca 0,5 cm. Ty znovu překrájíme na klínky. Švestky i blumy omyjeme a nařízneme tak, abychom mohli vyjmout pecky. Pokrájíme je na tenké plátky a smícháme s hruškami, sezamem, šťávou vymačkanou z pomeranče i kari kořením. Bazalkové listy a lístky citronové máty naporcujeme ostrým nožem na tenkou slámu.
-
4
Do středu každého talíře naaranžujeme směs švestek, blum a hrušek, přidáme rajčata, doplníme čerstvými malinami, posypeme bylinkami, zakápneme džusem z ovoce. Dokola salát přelijeme meruňkovo-medovou omáčkou, ihned podáváme.