Medová pletýnka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 195 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 55 g Máslo čerstvé
  • 420 g Mouka polohrubá
  • 250 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 1 kávová lžička Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 240 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 170.5 mg
  • Draslík 166.6 mg
  • Vláknina 9260.5 mg
  • Vitamín A 9260.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme plech, který vymažeme tukem.

  • 2

    Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, medu, 100 g mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme změklé máslo se solí, rozšlehané vejce, mouku, kvásek a řádně prohněteme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl.

  • 3

    Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a vyválíme tři válečky, z nich upleteme cop. Aby se nám nerozpletl, vložíme konce pod upletené těsto. Necháme ještě dokynout asi třicet minut. Vykynutý cop potřeme žloutkem rozšlehaným s lžičkou mléka a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 45 až 50 minut, až má zlatavou barvu. Hotový chleba necháme na sítu vychladnout.

Komentáře k receptu