Bramborový koláč s mletým hovězím masem
Suroviny
- 750 g Brambory
- 150 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 120 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 50 g Celer řapíkatý
- 125 g Sýr Čedar
- 750 g Hovězí maso mleté
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Omáčka pikantní worcesterová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1250 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 158.6 mg
- Draslík 1599.5 mg
- Vláknina 13298.8 mg
- Vitamín A 13298.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, celer, mrkev a 3 minuty smažíme. Přidáme mleté maso a dále asi 5 minut společně smažíme.
-
2
Přisypeme mouku, zamícháme a zahříváme 1 minutu. Přidáme vývar, rajský protlak, worcesterskou omáčku, sůl, pepř. Asi 45 minut za občasného míchání podusíme.
-
3
Ve slané vodě uvaříme doměkka oloupané brambory, scedíme je a necháme dobře okapat. Přidáme máslo a mléko a brambory rozmícháme na kaši. Osolíme, opepříme a přidáme strouhaný sýr.
-
4
Do zapékací misky dáme masovou směs a zakryjeme bramborovou kaší. Pečeme 20-25 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Kaše má být zlatohnědá a náplň musí být dobře propečená.
-
5
Ihned podáváme.
Komentáře k receptu
- bruschetta
- 02.10.2016 18:23:34
Tomuto jídlu doma říkáme pastýřský koláč a máme ho rádi. Když jsem zalila maso vývarem, trochu jsem se lekla, protože to hodně zřídlo, ale bez pokličky se tekutina během určené doby vyvařila a vše pak bylo v pořádku. Část nastrouhaného čedaru jsem si nechala na závěrečné posypání, aby se vytvořila krusta. Hodnotím kladně
Odpovědět