Polévka hrachová s bramborami
Suroviny
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Hrách loupaný
- 100 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Brambory
- 1 ks Petržel - nať
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 192 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 50 g
- Sodík 194 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 6.8 mg
- Draslík 325.8 mg
- Vláknina 8366 mg
- Vitamín A 8366 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájenou cibuli a zeleninu podusíme na části másla, zalijeme do roviny vodou a dusíme. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujeme ji.
-
2
Ze zbylého másla a mouky si uděláme tmavší jíšku, zalijeme ji mlékem a vodou a rozmícháme do hladka. Poté k jíšce přidáme prolisovanou zeleninu, brambory nakrájené na kostičky a povaříme cca 10 min.
-
3
Po odstavení polévku dle chutí dosolíme a posypeme jemně nasekanou petrželovou natí.