Dort fazolový
Suroviny
- 180 g Cukr moučkový
- 180 g Fazole bílé
- 600 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 4 polévková lžíce Tuk rostlinný
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Žemle tuková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 218 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 5 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 92 mg
- Draslík 440.1 mg
- Vláknina 6915.9 mg
- Vitamín A 6915.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předem namočené fazole v čerstvé vodě uvaříme a prolisujeme.
-
2
Polovinu cukru utřeme se žloutky do pěny, přidáme vanilku, citrónovou kůru a vmícháme prolisované fazole.
-
3
Do nastrouhané žemle vmícháme kypřicí prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme druhou polovinu cukru, spojíme se žloutkovou pěnou smíchanou s fazolemi. Na závěr obracením těsta vmícháme žemli s práškem.
-
4
Dortovou formu silně vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou, těsto do ní vložíme a pečeme 30–40 minut.
-
5
Dort necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme krémem dle vlastního výběru.