Rib-eye steak v brandy a rozmarýnové omáčce
Suroviny
- 300 g Žampiony čerstvé
- 75 ml Sherry brandy
- 150 ml Hovězí vývar základní
- 100 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Hovězí steak libový
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Šalotka
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Škrob kukuřičný bezlepkový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 17 g
- Sodík 318 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 25 mg
- Draslík 335.7 mg
- Vláknina 2019.5 mg
- Vitamín A 2019.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Steaky osolíme a opepříme.
-
2
Šalotku nakrájíme co nejvíce na jemno.
-
3
Česnek utřeme.
-
4
Na jedné lžíci másla a jedné lžíci oleje opékáme steaky – asi 3-4 minuty z každé strany. Dáme je na talíř a obalíme je potravinářskou fólií.
-
5
Do pánve přidáme zbylé máslo a olej a opékáme šalotku asi 4 minuty. Poté přidáme česnek a nasekaný rozmarýn. Po dvou minutách přidáme i nakrájené houby. Pečeme 8 minut do měkka. Zalijeme brandy a po 30 sekundách promícháme a vlijeme vývar. Vmícháme i smetanu a tři minuty povaříme. Osolíme a opepříme podle chuti.
-
6
V malé misce vyšlehám škrob s vodou a přidáme do pánve.
-
7
Ještě 2 minuty povaříme a je hotovo.
-
8
Steaky podáváme přelité omáčkou.