Špaldoto
Suroviny
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Žampiony čerstvé
- 300 g Kroupy špaldové
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 5 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1090 kcal
- Sacharidy 157 g
- Tuky 36 g
- Sodík 6103 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 22.5 mg
- Draslík 1891.2 mg
- Vláknina 28105.6 mg
- Vitamín A 28105.6 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.8 mg
- Vitamín E 9.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přes noc necháme ve vodě namočené špaldové kroupy. Poté slijeme, propláchneme a zhruba 40 minut vaříme v zeleninovém vývaru.
-
2
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky, žampiony na kousky. Očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky. Očištěné jarní cibulky nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno.
-
3
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a žampiony. Asi 5 – 6 minut smažíme, zaprášíme paprikou, zalijeme asi 80 ml zeleninového vývaru, přidáme mrkev, sójovou omáčku a dusíme doměkka. Odstavíme a vmícháme petrželovou nať a jarní cibulky.
-
4
Uvařenou špaldu scedíme, vmícháme dušenou zeleninu, podle chuti osolíme, opepříme a podáváme.