Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí
Suroviny
- 550 g Játra telecí
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 ml Víno červené
- 100 ml Balsamico ocet
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 4 ks Žampiony čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 43 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 656.3 mg
- Draslík 1774.1 mg
- Vláknina 8300.3 mg
- Vitamín A 8300.3 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá telecí játra osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 8mm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kolečka, mladé žampióny na plátky.
-
2
V pánvi si rozehřejeme olej s máslem, na něm osmažíme cibuli téměř dozlatova. Přimícháme k ní lžičku cukru a necháme ho s cibulí zkaramelizovat. Cibuli z pánve dáme stranou do misky, na omastek nelijeme červené víno, balsamico a za občasného promíchání pomalu vaříme 8-10 minut. Pak do vína vrátíme osmaženou cibuli, promícháme a necháme ji prohřát. Pánev s omáčkou a cibulí odstavíme a uchováme v teple.
-
3
V druhé pánvi rozpálíme olej s máslem. Osušená játra posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, obalíme je v hladké mouce a vložíme je na rozehřáté máslo. Zároveň přidáme pokrájené žampióny a společně restujeme játra se žampióny po 2 minutách z každé strany dozlatova. Orestovaná játra dochutíme solí. Poklademe je na talíře i se žampióny, přelijeme je omáčkou z červeného vína s cibulkou a hned servírujeme.