Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 550 g Játra telecí
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 ml Víno červené
  • 100 ml Balsamico ocet
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Žampiony čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 722 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 498 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 656.3 mg
  • Draslík 1774.1 mg
  • Vláknina 8300.3 mg
  • Vitamín A 8300.3 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 10.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá telecí játra osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 8mm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kolečka, mladé žampióny na plátky.

  • 2

    V pánvi si rozehřejeme olej s máslem, na něm osmažíme cibuli téměř dozlatova. Přimícháme k ní lžičku cukru a necháme ho s cibulí zkaramelizovat. Cibuli z pánve dáme stranou do misky, na omastek nelijeme červené víno, balsamico a za občasného promíchání pomalu vaříme 8-10 minut. Pak do vína vrátíme osmaženou cibuli, promícháme a necháme ji prohřát. Pánev s omáčkou a cibulí odstavíme a uchováme v teple.

  • 3

    V druhé pánvi rozpálíme olej s máslem. Osušená játra posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, obalíme je v hladké mouce a vložíme je na rozehřáté máslo. Zároveň přidáme pokrájené žampióny a společně restujeme játra se žampióny po 2 minutách z každé strany dozlatova. Orestovaná játra dochutíme solí. Poklademe je na talíře i se žampióny, přelijeme je omáčkou z červeného vína s cibulkou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu