Ořechové pyré s žampiónovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Ořechy vlašské
- 25 g Ořechy vlašské
- 300 g Pastinák
- 150 g Řepa Červená Bio
- 150 g Ořechy makadamové
- 25 g Ořechy makadamové
- 100 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Sirup javorový
- 1 kávová lžička Ocet jablečný
- 0.25 kávová lžička Kmín mletý
- 1 kávová lžička Citrónová šťáva
- 3 ks Žampiony - sterilované
- 1 ks Karotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř citronový
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Křen
- 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Kvasnicové vločky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1609 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 672.1 mg
- Vláknina 29277.9 mg
- Vitamín A 29277.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si namočíme makadamové a vlašské ořechy do studené vody. Druhý den ořechy scedíme, vlašské ořechy oloupeme, oboje změklé ořechy pokrájíme, odložíme z nich 1/4 (na žampionovou omáčku) a ostatní dáme do mixéru. Oloupeme a omyjeme sladký pastinák, malou karotku, malý stroužek česneku a pokrájené suroviny dáme do mixéru. Přidáme sůl, mletý pepř, mletý kmín, kvasnicové vločky, kvalitní olej a vše rozmixujeme na hladké husté pyré.
-
2
Pak si připravíme žampionovou omáčku: do mixéru nakrájíme na plátky očištěné žampióny, přidáme 50g namočených ořechů, olej, sůl, pepř, citrónovou šťávu a vodu. Vše rozmixujeme dohladka, podle chuti omáčku dochutíme solí i pepřem.
-
3
Pak připravíme salát z červené řepy: omytou a oloupanou řepu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Kousek křenu oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme a přidáme k řepě. Dochutíme ji olejem, sirupem, solí, pepřem a jablečným octem. Salát zlehka promícháme vidličkou.
-
4
Kaši dáme na talíř, omáčku do omáčníku a salát z řepy dáme do misky. Vše podáváme tak, aby se mohla omáčka nalít na kaši podle chuti. Salát je příloha.