Hovězí svíčková Stroganoff
Suroviny
- 600 g Hovězí svíčková
- 50 g Paprika červená
- 50 g Šalotka
- 50 g Žampiony čerstvé
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Martell cognac
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř zelený mletý
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Demi glace
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 8 g
- Sodík 2380 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 76.8 mg
- Draslík 736.6 mg
- Vláknina 5718.8 mg
- Vitamín A 5718.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno, část očištěné papriky a žampionů nakrájíme na větší kousky a vše orestujeme na oleji doměkka. Vmícháme rajčatový protlak a mletou sladkou papriku, znovu krátce restujeme a zalijeme brandy. Alkohol necháme vyvařit, potom přidáme demi-glace a povaříme asi 15–20 minut. Rozmixujeme (případně ještě propasírujeme přes jemný cedník), zjemníme ušlehanou smetanou, přidáme čerstvě nasekanou hladkokolistou petrželku a odložíme stranou.
-
2
Z hovězí svíčkové nakrájíme medailonky, osolíme je, okořeníme a zprudka opečeme.
-
3
Zvlášť orestujeme zbytek papriky, žampionů a nasekané okurky. Na talíř upravíme maso, které přelijeme omáčkou a ozdobíme orestovanými žampiony, paprikou a okurkami.