Nepečené špenátové krekry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 280 g Lněné semínko
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibulka lahůdková
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 268 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 323 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 521.1 mg
  • Vláknina 29055.8 mg
  • Vitamín A 29055.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si namočíme do misky 180g světlých lněných semínek a 50g semínek tmavých. Omytý baby špenát necháme v sítu okapat, pak ho nakrájíme na proužky. Očistíme si lahůdkovou cibulku, bílou část pokrájíme nadrobno, zelenou na tenké kroužky. Oloupané stroužky česneku posekáme nadrobno.

  • 2

    Namočená semínka v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, okapané dáme do mixéru spolu s pokrájenou bílou částí cibulky, česnekem, baby špenátem a 2-3 lžícemi vody. Vše rozmixujeme na pyré, které dáme do mísy. Očištěné a omyté žampióny pokrájíme na velmi drobné kousky a se zelenou natí cibulky je dáme do rozmixovaného pyré.

  • 3

    Promícháme, podle chuti osolíme, přidáme pepř, římský kmín, 2 špetky muškátového oříšku, nenamočená lněná semínka (50g) a znovu vše důkladně promícháme.

  • 4

    Plech si vyložíme pečícím papírem, na něj vzniklé těsto rozetřeme na tenkou placku o síle 0.5cm a vložíme ho do horkovzdušné trouby. Těsto si předem ostrým nožem nakrájíme, aby se nám po usušení dalo lehce nalámat.

  • 5

    Krekry sušíme přibližně 8-9 hodin při nejnižší teplotě, troubu si necháme otevřenou přibližně na šíři ruky. Takto sušené krekry musíme kontrolovat každé 3 hodiny.

  • 6

    Po usušení krekry nalámeme, a podáváme. Můžeme je odložit je do krabice, kterou dobře uzavřeme, nebo zamrazit, tak vydrží i několik týdnů.

Komentáře k receptu