Křehký slaný koláč s kuřetem a žampiony
Suroviny
- 250 g Žampiony čerstvé
- 350 g Kuřecí maso vařené
- 250 g Listové těsto
- 60 g Máslo čerstvé
- 280 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Pórek
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Tymián
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 40 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 105.1 mg
- Draslík 422.2 mg
- Vláknina 7205 mg
- Vitamín A 7205 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrolu na másle lehce osmahneme na kolečka pokrájený pórek s nadrobno rozsekanou cibulí a prolisovaným česnekem. Poté přidáme překrojené malé žampiony, za stálého míchání je zvolna opékáme. Když pustí šťávu, přidáme mouku, minutu mícháme a stáhneme z plotny. Základ osolíme, postupně přiléváme mléko a mícháme, až vznikne hladká omáčka, kterou necháme trochu vystydnout.
-
2
Vařené kuřecí maso rozkrájíme na proužky a spolu se lžící nasekaného tymiánu přimícháme do omáčky. Směs vlijeme do koláčové zapékací mísy o průměru asi 23 cm a okraje mísy nad vrstvou směsi potřeme rozšlehaným vejcem.
-
3
Na pomoučeném válu vyválíme listové těsto na kruh, rozměrem o 3 cm přesahující misku. Z okraje kruhu odřízneme proužek, kterým vyložíme stěny zapékací mísy potřené vejcem. Proužek těsta také potřeme a obsah mísy přiklopíme připraveným těstovým kruhem. Okraje kruhu i proužku těsta přimáčkneme k sobě a povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zlatova po dobu 35 minut.
-
4
Koláč naporcujeme a podáváme horký.