Telecí řízky zapečené se žampionovou omáčkou
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 300 g Žampiony čerstvé
- 600 g Telecí kýta
- 80 g Sýr Čedar
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 120 ml Mléko plnotučné
- 70 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1564 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 126 g
- Sodík 750 mg
- Bílkoviny 87 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 786.7 mg
- Draslík 1655.3 mg
- Vláknina 3225.3 mg
- Vitamín A 3225.3 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 464.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme nadrobno.
-
2
Na másle s olejem z obou stran smažíme řízky dozlatova. Poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou postupně zředíme smetanou a mlékem (trochu odložíme na zředění žloutků) za stálého šlehání. Do hladké omáčky vmícháme žampiony, sůl, pepř, postupně zašleháme žloutky, které jsme rozmíchali v trošce mléka.
-
3
Zapékací mísu vytřeme máslem, poskládáme do ní řízky, zalijeme žampionovou omáčkou a poklademe plátky sýra. Směs v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr rozpustí.