Telecí řízky se žampiony a kedlubnou
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Mrkev kořen
- 60 g Kedlubna
- 60 g Hrášek mražený
- 60 g Květák
- 120 g Žampiony čerstvé
- 30 ml Olej rostlinný
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 100 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 5 dl Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 403 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 53 g
- Sodík 343 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 126 mg
- Draslík 968.4 mg
- Vláknina 4759.5 mg
- Vitamín A 4759.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev a žampiony nakrájíme na kolečka, kedlubnu na tenčí hranolky, květák rozebereme na menší růžičky. Všechnu zeleninu včetně hrášku propláchneme a necháme okapat.
-
2
Řízky z obou stran osmažíme na másle s olejem dozlatova. Poté je vyjmeme a ve výpeku zpěníme cibuli, mrkev s kedlubnou. K zelenině vrátíme maso, zaprášíme paprikou, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. V průběhu dušení vložíme k masu květák s žampiony a na závěr hrášek.
-
3
V mezičase v rendlíku s rozpuštěným máslem smícháme citronovou šťávu a víno. Směs přilijeme k řízkům a na mírném plameni dusíme doměkka.
-
4
Řízky podáváme přelité výpekem se zeleninou.