Telecí filé Orlov
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Šunka uzená
- 300 g Špagety, Makarony
- 600 g Telecí kýta
- 400 g Okurky nakládané
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 6 ks Žampiony čerstvé
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Gouda
- 0.7 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 996 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 47 g
- Sodík 2188 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 168.3 mg
- Draslík 2070.4 mg
- Vláknina 16400 mg
- Vitamín A 16400 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z 50 g másla a 40 g hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji horkým hovězím vývarem, osolíme a necháme za občasného zamíchání na mírném ohni 0.5 hodiny provařit. Pak omáčku stáhneme z ohně, necháme vychladnout a přimícháme šlehačku. Polovinu omáčky poté smícháme se šunkou nakrájenou na nudličky.
-
2
Mezitím ve slané vodě uvaříme makarony, scedíme je, propláchneme a necháme okapat. Dále na 40 g másla zpěníme cibulku, přidáme pokrájené žampiony, chvíli necháme podusit a dáme stranou.
-
3
Z telecí kýty ukrojíme 4 plátky, lehce je naklepeme, osolíme a po obou stranách opečeme na oleji, na každé straně asi 3 minuty.
-
4
Uvařené makarony smícháme s polovinou omáčky se šunkou a dáme do zapékací mísy. Na ně rozvrstvíme dušené žampiony a navrch položíme opečené řízky. Vše přelijeme druhou polovinou omáčky, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem a v horké troubě zapečeme.
-
5
Podáváme s pikantními nakládanými okurčičkami.