Šneci po dijonsku
Suroviny
- 150 g Žampiony čerstvé
- 150 g Celer bulvový
- 14 g Máslo čerstvé
- 200 ml Víno bílé
- 100 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Cibule
- 30 ks Hlemýždi
- 4 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Koňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 190 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 3 g
- Sodík 392 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 7.5 mg
- Draslík 673.4 mg
- Vláknina 3275.4 mg
- Vitamín A 3275.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Suché bílé víno svaříme na pětinu původního množství a necháme vychladnout.
-
2
Žampiony osmahneme na 50 g másla a nasekáme nadrobno.
-
3
Napěníme máslo, přidáme drobně nakrájenou šalotku, posekanou petrželku, sůl, pepř, prolisovaný česnek, svařené víno, žampiony a koňak.
-
4
Vzniklou hmotou naplníme čisté ulity. Do každé ulity zasuneme tělíčko hlemýždě, ulity narovnáme na speciální šnekovou mísu a pečeme v troubě asi 15 minut.
-
5
Podáváme v nádobě, ve které jsme šneky pekli.
-
6
Šneci vaření [56396]:
-
7
Hlemýždě necháme minimálně den bez potravy. Poté je vypereme a vhodíme do vařící vody. Chvíli povaříme, scedíme, necháme trochu vychladnout a jehlou tělíčka vybereme z ulit, odstraníme černé střívko. Dáme vařit litr osolené vody s vínem, celerem a oloupanou cibulí, přidáme tělíčka a vaříme pod pokličkou hodinu. Vařené hlemýždě necháme zchladnout ve vývaru.
-
8
Ulity vyvaříme ve vodě se lžičkou sody, nejméně půl hodiny. Poté je scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme uschnout.