Gratinované brambory se zeleninou a žampiony
Suroviny
- 600 g Brambory
- 20 g Celer - nať
- 700 g Kapusta kadeřavá
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Pšeničné klíčky
- 150 g Žampiony čerstvé
- 70 g Olej slunečnicový
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 4 dl Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 541 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 32 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 235.6 mg
- Draslík 1654.2 mg
- Vláknina 21554.8 mg
- Vitamín A 21554.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 203.2 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelená vyloupaná pšeničná zrna vložíme do vroucí vody a povaříme asi 20 minut. Scedíme je a necháme okapat.
-
2
Kadeřavou kapustu očistíme od poškozených listů. Oddělíme, vložíme je na 3 minuty do vroucí, špetkou solí osolené vody. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na tenké proužky.
-
3
Brambory, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, naskládáme je na dno máslem vymazané pečicí formy. Osolíme, opepříme, posypeme na jemné plátky nakrájeným česnekem a zalijeme zeleninovým vývarem. Na brambory položíme okapanou kapustu.
-
4
Cibuli oloupeme, žampiony sloupneme, nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Dochutíme solí, pepřem, posypeme drobně nasekanou celerovou natí, vložíme okapané pšeničná zrna, promícháme, stáhneme ze sporáku a vmícháme žloutky.
-
5
Připravenou směs rozetřeme na brambory a kapustu. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 stupňové teplotě 20 minut.