Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky
Suroviny
- 400 g Vepřová kýta
- 500 g Brambory
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Žampiony čerstvé
- 300 g Smetana 33% (šlehačka)
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 20 g Petržel - nať
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 925 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 73 g
- Sodík 310 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 386 mg
- Draslík 1200.7 mg
- Vláknina 12117 mg
- Vitamín A 12117 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, které po obou stranách opečeme v pánvi na rozehřátém másle. Potom podlijeme vodou, přiklopíme poklici a povaříme 10 minut. Vybereme z vody, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
-
2
Oloupané brambory spolu s omytou a očištěnou mrkví nakrájíme na tenké plátky. Důkladně očištěné, opláchnuté žampióny nakrájíme na širší pásky.
-
3
Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme sůl, pepř. Vše dobře promícháme, vmícháme půlku jemně nastrouhaného sýra a promícháme.
-
4
Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno jako šindele naskládáme brambory, na ně plátky masa a potom mrkev. Nakonec žampiony. Vše zalijeme vaječnou směsí a ihned vložíme do předehřáté trouby.
-
5
Pečeme při 200 °C pod alobalem 30 minut. Potom posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí. Opět zabalíme do alobalu a vrátíme zpátky na 30 minut do trouby dopéct.
-
6
Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.