Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Vepřová kýta
  • 500 g Brambory
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Žampiony čerstvé
  • 300 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 20 g Petržel - nať
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 925 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 310 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 386 mg
  • Draslík 1200.7 mg
  • Vláknina 12117 mg
  • Vitamín A 12117 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, které po obou stranách opečeme v pánvi na rozehřátém másle. Potom podlijeme vodou, přiklopíme poklici a povaříme 10 minut. Vybereme z vody, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.

  • 2

    Oloupané brambory spolu s omytou a očištěnou mrkví nakrájíme na tenké plátky. Důkladně očištěné, opláchnuté žampióny nakrájíme na širší pásky.

  • 3

    Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme sůl, pepř. Vše dobře promícháme, vmícháme půlku jemně nastrouhaného sýra a promícháme.

  • 4

    Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno jako šindele naskládáme brambory, na ně plátky masa a potom mrkev. Nakonec žampiony. Vše zalijeme vaječnou směsí a ihned vložíme do předehřáté trouby.

  • 5

    Pečeme při 200 °C pod alobalem 30 minut. Potom posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí. Opět zabalíme do alobalu a vrátíme zpátky na 30 minut do trouby dopéct.

  • 6

    Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu