Kapr jako námořník
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
- 150 g Žampiony čerstvé
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Víno bílé
- 350 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 20 ks Bílá cibulka
- 1 kg Kapr obecný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 533 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 39 g
- Sodík 348 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 162.3 mg
- Draslík 730 mg
- Vláknina 2730 mg
- Vitamín A 2730 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěného kapra vykostíme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do kastrolu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, pepř a sůl, zalijeme vínem a 1/4 l vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Povaříme 4 minuty, pak odstavíme z ohně, porce masa vyjmeme a uchováme v teple. Vývar přecedíme.
-
2
Za 100 g másla a 2 lžic hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme metlou na řídkou omáčku, kterou na mírném ohni vaříme, až omáčka zhoustne.
-
3
Očištěné žampióny nakrájíme na plátky, dáme do malého hrnku, zalijeme trochou vývaru a přiklopené téměř nasucho vaříme přibližně 5 minut.
-
4
Malé cibulky oloupeme, naskládáme do malého pekáčku vymazaného 70 g másla, přidáme 1 lžičku cukru, přisolíme, zalijeme 100 ml vody a v troubě upečeme dorůžova. Do hotové omáčky vmícháme šlehačku.
-
5
Na porce kapra navršíme cibulky a žampióny a podáváme přelité omáčkou.