Těstoviny se žampiony a pórkem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 450 g Těstoviny konzumní
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Pórek
  • 1 hrst Bazalka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 718 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 242 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 25 mg
  • Draslík 530.7 mg
  • Vláknina 7758.8 mg
  • Vitamín A 7758.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.5 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 68.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pórky očistíme, opláchneme je studenou vodou a okapané nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Bazalku opláchneme studenou vodou a okapanou najemno nasekáme.

  • 2

    Žampiony očistíme, opláchneme vodou, necháme je okapat a pak je nakrájíme na tenké plátky.

  • 3

    Do hrnce s osolenou vroucí vodou dáme vařit těstoviny na asi 5 minut. Uvařené těstoviny musí být měkké, ale zároveň pevné.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme olej a doměkka v něm opečeme česnek a kolečka pórku. Pak do pánve přidáme plátky žampionů a pod pokličkou vše přibližně 5 minut dusíme. Do pánve vmícháme sýr, přilijeme smetanu a směs přivedeme za stálého míchání těsně pod bod varu.

  • 5

    Uvařené těstoviny scedíme, vrátíme zpět do hrnce, přidáme k nim směs z pánve, opepříme, osolíme a za občasného míchání ještě krátce prohřejeme.

  • 6

    Těstoviny se žampiony, pórkem a omáčkou rozdělíme na servírovací talíře, posypeme jemně nasekanou bazalkou a podáváme.

Komentáře k receptu