Hovězí svíčková ála Wellington
Suroviny
- 600 g Listové těsto
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Paštika z husích jater
- 50 g Petržel - nať
- 500 g Žampiony čerstvé
- 20 g Lanýž
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 125 ml Masový vývar
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 kg Hovězí svíčková
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 7 polévková lžíce Víno madeira
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 37 g
- Sodík 329 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 165.7 mg
- Draslík 1173.2 mg
- Vláknina 4084.8 mg
- Vitamín A 4084.8 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme šalotky a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Na hlubší pánvi necháme rozehřát máslo a na něj vhodíme šalotku. Necháme ji zesklovatět a přidáme žampiony a dusíme je, dokud se neodpaří tekutina.
-
3
Vmícháme 4 lžíce madeiry, smetanu a necháme opět odpařit, aby žampiony zůstaly suché. Osolíme je a opepříme. Nadrobno nasekáme petrželku a přidáme ji k nim.
-
4
Osolíme a opepříme maso. Na pánvi rozpálíme olej a na něm maso opečeme. Vyjmeme a necháme na pánvi připečeniny.
-
5
Do podušených žampionů přidáme husí paštiku.
-
6
Vyválíme plát z listového těsta tak velký, aby se do něj dalo zabalit maso.
-
7
Předehřejeme troubu na 220 °C.
-
8
Do horní třetiny plátu těsta položíme maso a potřeme je směsí z žampionů. Urovnáme okraje těsta a potřeme je vaječným bílkem. Maso do těsta zabalíme a dobře k sobě přitiskneme konce. Z odkrojků těsta vytvoříme různé ozdoby, které umístíme na povrch balíčku masa v těstě. Povrch potřeme žloutkem. Těsto v několika místech propíchneme jehlou, aby se uvolnil vzduch.
-
9
Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj zabalenou svíčkovou. Počkáme, dokud těsto 15 minut neodpočine, vložíme plech do trouby a maso v těstě 30 minut pečeme. Pak troubu vypneme, ale maso tam stále ještě necháme odpočívat.
-
10
Nachystáme omáčku. Na pánvičku s připečeninami vlijeme vývar a zbytek madeiry. Přidáme worchester. Na kostičky nakrájíme lanýže a vložíme je do pánve. přidáme smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
-
11
Nakrájíme svíčkovou na plátky, upravíme na talíře a omáčku servírujeme zvlášť.