Hovězí ragů po burgundsku
Suroviny
- 5.6 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Majoránka
- 250 g Žampiony čerstvé
- 50 g Tymián čerstvý
- 800 g Hovězí kýta
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 750 ml Víno červené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 8 ks Pepř černý celý
- 20 ks Bílá cibulka
- 2 špetka Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 2 cl Martell cognac
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 830 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 43 g
- Sodík 467 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 134.7 mg
- Draslík 1652.4 mg
- Vláknina 20797.4 mg
- Vitamín A 20797.4 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme cibuli a jeden stroužek česneku. Cibuli i česnek rozpůlíme a dáme do mísy. Přidáme k nim rozmarýn, tymián, majoránku, bobkový list a celý pepř. Zalijeme vínem.
-
2
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky o velikosti 3 krát 3 centimetry a vložíme do mísy s nálevem. Necháme v chladnu odležet do druhého dne.
-
3
Další den oloupeme zbytek česneku a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
-
4
Maso necháme v sítu okapat, osušíme ho, nálev si schováme.
-
5
V kastrolu si rozpálíme olej a dáme na něj slaninu a česnek. Vmícháme celé cibulky a opečeme je dozlatova. Vyndáme vše z kastrolu a vložíme do něj maso a zprudka ho opečeme. Zaprášíme moukou a opečeme. Pak přidáme cibulky, slaninu, bylinky z nálevu a nálev. Osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu, přikryjeme poklicí a dusíme 90 minut.
-
6
Žampiony očistíme, pokrájíme a opečeme je na másle. Pět minut před odstavením ragú z plotny je vmícháme do ragú.
-
7
Nakonec ragú ještě zjemníme koňakem a povaříme, aby zhoustlo. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a podáváme.