Španělské tapas s mrkví
Suroviny
- 100 g Cibule
- 300 g Mrkev kořen
- 100 g Žampiony čerstvé
- 150 g Strouhanka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Šafrán
- 3 dl Mléko plnotučné
- 0.2 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 189 g
- Sodík 355 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 13.5 mg
- Draslík 156.8 mg
- Vláknina 7928 mg
- Vitamín A 7928 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 473.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté mrkve nastrouháme na hrubo, oloupanou cibuli a očištěné malé žampiony pokrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme cibuli, zpěníme ji. Poté vsypeme nastrouhanou mrkev i žampióny. Za stálého míchání smažíme přibližně 6 - 10 minut, jakmile bude mrkev měkká, ochu - 3 minuty. Pomalu, za stálého míchání, přilijeme mléko a přidáme 2 špetky šafránu. Stále mícháme, ze směsi vznikne bešamel. Jakmile začne houstnout, tuhnout a odlepovat se ode dna, podle chuti směs dosolíme, opepříme a odstavíme z plotny. Vychladlou směs zakryjeme, uložíme do lednice.
-
2
Z vychladlé směsi pomocí lžíce vytvarujeme malé krokety ve tvaru šišek nebo koulí, které obalíme ve strouhance. V hluboké pánvi rozpálíme větší množství slunečnicového oleje. Tapas - krokety smažíme do zlatova, při smažení musí být v oleji zcela ponořené. Usmažené vyjmeme, necháme okapat na papírové utěrce a poté je horké podáváme.