Špagety se žampiony na víně
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 450 g Žampiony čerstvé
- 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 400 g Špagety
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Víno červené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 20 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 33.8 mg
- Draslík 419.8 mg
- Vláknina 2936.5 mg
- Vitamín A 2936.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme je na plátky. Rajčata necháme okapat a nakrájíme je na velmi malé kousky.
-
2
Špagety dáme vařit do hrnce s vařící osolenou vodou.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo s olejem a nakrájené žampiony v něm krátce osmažíme. Pak je osolíme, opepříme a zaprášíme moukou, promícháme a ještě osmahneme. Do pánve přilijeme smetanu a víno, přidáme nakrájená rajčata a muškátový oříšek, vše promícháme a přibližně 10 minut vaříme na mírném ohni.
-
4
Uvařené měkké, ale stále pevné špagety scedíme a vrátíme zpět do hrnce. Přilijeme k nim omáčku z pánve, promícháme je s ní a ještě krátce je prohřejeme.
-
5
Špagety s omáčkou rozdělíme na servírovací talíře, posypeme je jemně nasekanou petrželkou a podáváme.