Letní zeleninový salát se syrovými žampiony a pažitkovou zálivkou
Suroviny
- 125 g Anglická slanina
- 150 g Salát hlávkový
- 75 g Žampiony čerstvé
- 125 g Sýr Gruyére
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Paprika žlutá
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 367 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 31 g
- Sodík 565 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 55.6 mg
- Draslík 402.9 mg
- Vláknina 4568.8 mg
- Vitamín A 4568.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na rozpáleném grilu předem opečeme 4-5 minut po každé straně plátky uzené slaniny. Když jsou křupavé, necháme je vychladnout a nasekáme je na malé kousky.
-
2
Hlávkový salát opereme, osušíme a rozdělíme na listy, které natrháme na větší kusy, žampiony oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, žlutou papriku zbavenou stopky a semen na tenké proužky. Rajčata rozčtvrtíme a sýr gruyère nakrájíme na tenké hranolky. Dále nasekáme čerstvou pažitku a umeleme pepř.
-
3
Salátové listy rozložíme na mísu a pokryjeme je plátky hub a paprikou. Přidáme rajčata se sýrem, posypeme opečenou slaninou, osolíme a okořeníme pepřem.
-
4
Na dresink ušleháme olivový olej s vinným octem, dijonskou hořčicí a sekanou pažitkou. Hotovým dresinkem přelijeme salát a servírujeme.